Huurders Vereniging Hoogheem
Huurders Vereniging Hoogheem
Buren

EEN WIJK BOUW JE NIET ALLEEN MET STENEN 

Een wijk wordt niet leefbaarder als er alleen in stenen wordt geïnvesteerd. Binnen het stedenbeleid zul je ook grondig en structureel moeten investeren in sociale projecten. Je moet de huizen en de mensen opknappen. Is het betoog van Tweede Kamerlid Ineke van Gent van GroenLinks. Met geld steken in nieuwbouw en renovatie zijn wijken niet geholpen, als niet tegelijkertijd wordt geïnvesteerd in de sociale en economische structuur.

Mijn stelling is dat je een wijk niet leefbaarder maakt door alleen geld te steken in stenen. Je zult ook moeten investeren in de mensen die er wonen: zorgen voor scholing, werk, bedrijvigheid, voorzieningen. Het is een combinatie van fysieke, sociale en economische factoren, zegt Van Gent.

Vooral sociale projecten in wijken zijn vaak eindig. Na een aantal jaren gaat de financiering op de schop, wat je nu weer ziet met het grootstedenbeleid. Dat is jammer, want bij deze langdurige trajecten komt het juist aan op een lange adem. Als je de wijken wilt verbeteren, is een botox-injectie niet voldoende. Die helpt een tijdje, maar vervolgens zakt het zaakje weer in. Het is een hele operatie om dit goed van de grond te krijgen en iedere keer zien we dat er net niet wordt doorgezet. Dan zijn wel de stenen in de wijk opgeknapt, maar niet de mensen en voorzieningen.

 

HomeHoogheemBurenFoto'sHandige linksNieuwsbriefLid wordenGevraagd en aangeboden